Летопис

Дечја недеља у ОШ „Светолик Ранковић“ 2022. године

20. јан 2023. | Летопис

Дечја недеља у ОШ „Светолик Ранковић“ 2022.

Поводом дечије недеље ученици првог циклуса су  писали лепе поруке о другарству које су поделили другарима из других разреда . И у Продиженом боравку, ученици првог и другог разреда су учествовали у друштвеним играма и уређењу тематског паноа.

У уторак, 4.10.2022. за ученике седмог и осмог разреа одржано је интерактивно предавање „Млади и образовање“-. Циљ радионице је био да се ученици упознају са међупредметним компетенцијама, да процене своја знања, вештине и ставове и у складу са тим дају предлоге за њихово унапређење. Радионицу је реализовала наставница Светлана Дамњановић.

Ученици првог разреда, као и ученици издвојеног одељења у Мисачи  су у среду, 5.10.2022. посетили градску библиотеку, присуствовли занимљивој радионици у дечјем одељењу и бесплатно се учланили у библиотеку. Након тога су имали амбијенталну наставу у парку, дружили се и забављали.

Ученици 2. разреда су у четвртак, 6.10.2022. године шетали до парка у оквиру дечије недеље. Кроз амбијенталну наставу се подсетили саобраћајних правила, орјентације у насељу, видели како изгледа градски парк у јесен и затим визуелна запажања представили писањем састава у својим свескама. Након тога су кроз игру у природи са својим вршњацима одиграли неколико спортских игара. Кроз прикупљање јесењих плодова и лишћа подсетили су се пребројавања, сабирања и одузимања.

Наставнице грађанског васпитања су одржале занимљиве радионице о дечјим правима, жељама и обавезама. У раду са ученицима је уочено да су права на заштиту и права на партиципацију најмање освешћена код ученика, па ће наредне радионице бити посвећени тим врстама дечјих права, одн. начинима њихове заштите. Такође, учитељи и одељењске старешине су на часовима одељењског старешине разговарали о здравим животним навикама.

У среду, 5.10.2022. отпочела је акција рециклаже у сарадњи са ЈКП „Букуља“, а ученици који похађају слободну наставну активност Чувари природе у свим одељењима су извршили промоцију овог пројекта и позвали све ученике да учествују у акцији.

Темом одрживог развоја су се бавили и представници свих ученичких парламената и основних и средњих школа Аранђеловца на састанку којима су присуствовали и нађи парламентарци и наставници. Састанак је одржан у петак, 7.10.2022. у Марићевића јарузи у Орашцу, а ученици средњих школа су припремили прегршт занимљивих активности из ове области.

У четвртак, 6. 10.2022. учитељи, наставници физичког васпитања и координатор црвеног крста одржали су традиционалну Трку за срећније детињство.

Током целе недеље ученици свих разреда су достављали своје радове на тему дечје недеље и тако учествовали на интерном школском конкурсу којим се промовише дечје стваралаштво, а које носи назив Вук Аврамовић, у знак сећања на нашег ученика. У петак. 7.10.2022.  најуспешнијим ученицима су додељене награде.

Ученици су у недељу, 9.10.2022. учествовали у националнох онлајн кампањи “Шта ми треба да растем до неба. Своје награђене радове, цртеже, видео записе, постовили су са хаштегом  #rastemdoneba  на тему шта је оно што деци треба за њихово одрастање.